Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Νέα Τεχνολογία made in Greece!


Ελληνική νεοφυής εταιρεία διεκδικεί διάκριση στο ECOSUMMIT για φωτοβολταϊκά τζάμια!

Η Brite Solar αναπτύσσει τα ενεργειακά τζάμια του μέλλοντος που θα είναι καλύτερα, κατά 75% φθηνότερα και πιο αποδοτικά σε σχέση με ό,τι υπάρχει σήμερα παγκοσμίως.
Τα PanePowerTM Solar Windows!
Η καινοτομία: ο δρ. Νίκος Κανόπουλος και η ερευνητική του ομάδα είναι οι πρώτοι που δημιούργησαν διάφανους φωτοβολταϊκούς υαλοπίνακες (dye-sensitized solar cells) χρησιμοποιώντας στερεό ηλεκτρολύτη (κατοχυρωμένο με πατέντα), σε αντίθεση με τον ανταγωνισμό που χρησιμοποιεί ακόμα υγρό ηλεκτρολύτη...

Η Brite Solar βρίσκεται ήδη στην τελική φάση του ECOSUMMIT 2012.
Εχει ήδη βραβευτεί στο διαγωνισμό «Η Ελλάδα Καινοτομεί 2011», «Αριστεία και Καινοτομία στην Εκπαίδευση 2012» από το Υπουργείο Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και από τον OECD.

Χρηματοδότηση και Διακρίσεις
Ο 1ος κύκλος χρηματοδότησης έγινε από στρατηγικό εταιρικό επενδυτή. Η Brite Solar έχει επίσης κερδίσει επιδότηση από το Corallia Cluster Initiatives, την πιο πρωτοποριακή (με απτά αποτελέσματα) και δυναμική πρωτοβουλία στην ανάπτυξη cluster καινοτομίας σε τομείς υψηλής τεχνολογίας και έντασης γνώσης στην Ελλάδα.
Ο επόμενος κύκλος χρηματοδότησης θα έρθει από venture capital ή private equity επενδυτές του εξωτερικού.

Συνέντευξη της Project Manager της Brite Solar, Νικολέτας Κωνσταντινίδου:

- Γιατί η εταιρεία σας είναι GoodNews;
Διότι είμαστε εταιρία υψηλής τεχνολογίας δραστηριοποιούμενη από την αρχή του 2010 στον τομέα της ανάπτυξης διαφανών φωτοβολταϊκών υαλοπινάκων, που θεωρούνται ως 3ης γενιάς φωτοβολταϊκά στοιχεία (dye-sensitized solar cells DSSC). Αναφέρομαι σε στοιχεία τα οποία τυπώνονται σαν μια κοινή αφίσα (!) έχοντας απόδοση παρόμοια με αυτή των στοιχείων αμόρφου πυριτίου σε μορφή λεπτής μεμβράνης. Και με πολύ ανταγωνιστικό κόστος παραγωγής.


Το R&D τμήμα της εταιρίας εδρεύει στο Τεχνολογικό Πάρκο Πατρών και δίνει την δυνατότητα σε Έλληνες επιστήμονες του κλάδου να δημιουργήσουν ένα καινοτόμο προϊόν το οποίο απευθύνεται στη διεθνή αγορά. Η Brite έχει στόχο την ανάπτυξη του PanePowerTM Solar Windows καθώς και την παραγωγή τους σε βιομηχανική κλίμακα με μικρό κόστος παραγωγής. Έχουμε κατοχυρώσει την τεχνολογία μας με πατέντες στη διεθνή αγορά και είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στο επιχειρηματικό μας σχέδιο.

Τα ιδρυτικά στελέχη της εταιρίας έχουν μακροχρόνια επιστημονική και διεθνή επιχειρηματική εμπειρία, καθώς και πετυχημένες επιχειρηματικές δράσεις σε προηγούμενες start-up εταιρίες. Τα νέα στελέχη μας αναπτύσσουν τόσο τις τεχνικές/επιστημονικές τους ικανότητες, όσο και τις επιχειρηματικές τους σε ένα περιβάλλον με διεθνή ανταγωνισμό.

- Ποιο κρίνετε ότι είναι το συγκριτικό σας πλεονέκτημα;
Τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα χωρίζονται σε 2 κατηγορίες: τα Τεχνολογικά και τα Επιχειρηματικά.

Τεχνολογικά Συγκριτικά Πλεονεκτήματα:
1) Έχουμε λύσει το πρόβλημα μακροχρόνιας αξιοπιστίας της τεχνολογίας χρησιμοποιώντας στερεό ηλεκτρολύτη (κατοχυρωμένο με πατέντα) στην σύνθεση του φωτοβολταϊκού στοιχείου μας, σε αντίθεση με τον ανταγωνισμό που χρησιμοποιεί υγρό ηλεκτρολύτη.
2) Έχουμε μειώσει το κόστος παραγωγής χρησιμοποιώντας τη μέθοδο εκτύπωσης υλικών πάνω στις υάλινες επιφάνειες. Με αυτόν τον τρόπο δεν έχουμε περιορισμούς στο μέγεθος του τελικού προϊόντος που μπορεί να παραχθεί με βάση τις απαιτήσεις του πελάτη.
3) Έχουμε πετύχει διαπερατότητα 70% στο ορατό μήκος φάσματος του φωτός, ώστε να δημιουργούμε διαφανή φωτοβολταϊκά τζάμια.
4) Έχουμε την δυνατότητα επιλογής χρώματος του προϊόντος ανάλογα με την αισθητική του κτιρίου και τις απαιτήσεις του αρχιτεκτονικού σχεδίου.
5) Πετυχαίνουμε τη μείωση της σπατάλης πρώτων υλών χρησιμοποιώντας νανοδομημένα υλικά που σε συνδυασμό με τη μέθοδο εκτύπωση τους στο γυαλί, οδηγούν σε μικρότερες απαιτούμενες ποσότητες για δημιουργία των στοιχείων -και χωρίς να έχουμε απώλειες πρώτων υλών.
6) Τα στοιχεία μας μπορούν να λειτουργούν με φωτοβόληση και από τις 2 πλευρές του στοιχείου και κατά συνέπεια μπορούν να αξιοποιήσουν και το φωτισμό του εσωτερικού χώρου.
7) Το διάχυτο φως κατεξοχήν ενεργοποιεί τα στοιχεία αυτά σε αντίθεση με τα στοιχεία συμβατικής τεχνολογίας!
8) Πετυχαίνουμε να δώσουμε «ζωή» στα «νεκρά» παράθυρα! Δημιουργήσαμε ένα προϊόν που εξασφαλίσει 2 λειτουργίες, πετυχαίνοντας ενεργειακή απόδοση και παραγωγή ενέργειας.

Επιχειρηματικά Πλεονεκτήματα:
1) Εχουμε συνεργασία με πολυεθνικές εταιρίες παραγωγής γυαλιού.
2) Διαθέτουμε στελέχη με προσόντα που είναι τα επιθυμητά για την επιτυχία της εταιρίας.
3) Απευθυνόμαστε παράλληλα σε διάφορες αγορές όπου μπορούμε να εισάγουμε το προϊόν μας, όπως: ενσωμάτωση PV σε κτίρια, θερμοκήπια, ηλιοροφές αυτοκινήτων και ηχοπετάσματα σε αυτοκινητοδρόμους.

- Τι καινούριο εισάγει στο πεδίο των φωτοβολταϊκών η τεχνολογία που έχετε αναπτύξει; 
Δημιουργήσαμε διαφανή φωτοβολταϊκά στοιχεία χρησιμοποιώντας νανοδομημένα υλικά εισάγοντας στερεό ηλεκτρολύτη. Στη διεθνή επιστημονική κοινότητα ονομάζονται dye-sensitized solar cells (DSSC, DSC or DYSC). Η αρχή λειτουργίας τους βασίζεται στη φωτοσύνθεση των φυτών. Οι πρώτοι επιστήμονες που ανέδειξαν τέτοιου είδους κυψελίδες είναι ο Michael Gratzel και ο Brian ORegan Ecole Polytechnique Federale de Lausanne.


Παρόλα αυτά μέχρι σήμερα δεν υπάρχει μαζική παραγωγή DSSC Φ/B κυρίως λόγω της ύπαρξης υγρού ηλεκτρολύτη στο στοιχείο που συνεπάγεται χαμηλή αξιοπιστία της λειτουργίας σε βάθος χρόνου και έλλειψη μεθόδου παραγωγής που να εγγυάται χαμηλό κόστος/Wp.

Η καινοτομία της Brite έγκειται στη λύση των παραπάνω 2 περιορισμών, με αποτέλεσμα να οδηγεί σε δυνατότητα μαζικής παραγωγής της τεχνολογίας με market disruptive κόστος. Υπάρχουν 1054 πατέντες για DSSC, 512 από τις οποίες έχουν ευρύτερη σχέση με το δικό μας εγχείρημα, από τις οποίες οι 36 είναι κοντά στο δικό μας αλλά καμία εκτός της δικής μας δεν χρησιμοποιεί παρόμοια σύνθεση υλικών.

- Ποιο είναι το ακαδημαϊκό και επαγγελματικό σας υπόβαθρο; Πώς η προηγούμενη εμπειρία σας θα σας βοηθήσει να κάνετε την Brite ένα επιτυχημένο start-up; 
Τα μέλη της τεχνικής ομάδας έχουν διεθνή εμπειρία στην έρευνα των νανοϋλικών (δρ. Π. Λιανός, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών και δρ. Η. Σταθάτος, καθηγητής στο Τεχνολογικό Ίδρυμα Πατρών) για τη συγκεκριμένη εφαρμογή. Η ομάδα management με επικεφαλής τον CEO, Dr. Ν.Κανόπουλος, έχει μακροχρόνια διεθνή εμπειρία σε start-up και μεγάλες εταιρίες υψηλής τεχνολογίας και σε βάθος γνώση της παγκόσμιας αγοράς.

Η συνολική εμπειρία μας είναι ικανή να μας οδηγήσει στην επιτυχία καθώς συνδυάζει την τεχνολογική αριστεία και το επιχειρηματικό δαιμόνιο που απαιτούνται να συνυπάρχουν σε μια start-up εταιρία.
Θέματα όπως:
- Πώς θα χρηματοδοτηθεί η εταιρία αρχικά
- Πώς το προϊόν με απαιτητικές προδιαγραφές και η παραγωγή θα πραγματοποιηθεί με χαμηλό κόστος εντός αρχικού προϋπολογισμού
- Πώς ανιχνεύουμε τις ανάγκες των αγορών που στοχεύουμε
- Πώς ανταποκρινόμαστε στον ανταγωνισμό
- Πώς θα παρουσιαστεί το επιχειρηματικό σχέδιο σε επενδυτές διεθνώς
- Πώς θα συνεργαστούμε με πολυεθνικές εταιρίες στο κλάδο μας απαιτούν εξειδικευμένη γνώση την οποία κατέχουμε.

+ Επιπλέον το πάθος μας για δημιουργία εμπορεύσιμων προϊόντων είναι το συστατικό που μας ωθεί στο να προσπερνάμε τους τυχόν περιορισμούς που αντιμετωπίζουμε κατά διαστήματα.

- Υπάρχουν ελληνικές εταιρείες στον δικό σας κλάδο που ανεβάζουν ψηλά τον πήχη; Αν ναι, μπορείτε να αναφέρετε μερικές;
Δεν υπάρχουν εταιρίες που έχουν το ίδιο αντικείμενο ως προϊόν και ως στόχο αγοράς. Υπάρχουν μόνο εταιρίες παραγωγής συμβατικών φωτοβολταϊκών πάνελ.

- Οι διαρροές Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό είναι τεράστιες, ενώ οι μισθοί στη χώρα μας συνεχίζουν να πέφτουν. Επομένως, καίριο ερώτημα για μια ελληνική εταιρεία, όπως και η δική σας, πλέον είναι: τι προοπτικές απασχόλησης προσφέρει και με τι συνθήκες; 
Οι προοπτικές απασχόλησης που προσφέρουμε είναι για ειδικευμένους μηχανικούς και με ανταγωνιστικά κίνητρα που σχετίζονται τόσο με τον μισθό όσο και με την συμμετοχή στην μετοχική σύνθεση της εταιρίας. Οι προοπτικές βέβαια για απασχόληση σχετίζονται και από την μελλοντική χρηματοδότηση και πορεία της εταιρείας.

Τα βιογραφικά των ιδρυτών της BriteSolar:
http://www.britesolar.com/about/management-team

Διαβάστε το πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ του Γιάννη Ριζόπουλου για το Pathfinder:
http://technologein.pathfinder.gr/brite-solar/ 

Διαβάστε για την υποψηφιότητα της Brite στο Ecosummit 2012:
http://ecosummit.net/award/eco12/startups/brite 

Δεν υπάρχουν σχόλια: