Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Στην Αθήνα φθάνει ο Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ για το κρίσιμο ραντεβού με τον Αντώνη Σαμαρά

ΕΤΟΙΜΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΝΑ ΠΕΙΣΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ

Πρεμιέρα των κρίσιμων ευρωπαϊκών ραντεβού του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά θα γίνει σήμερα το απόγευμα στην Αθήνα, με τη συνάντηση που θα έχει με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος καταφθάνει στη μία το μεσημέρι στη χώρα μας.
To κρίσιμο ραντεβού ορίζεται για τις 17.30 στο Μέγαρο Μαξίμου. Το κάδρο των επαφών συμπληρώνουν η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά την προσεχή Παρασκευή με την Ανγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο και με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι το ερχόμενο Σάββατο.
Το πρόγραμμα του Γιούνκερ


Μετά το τέλος της συνάντησης, θα γίνουν οι επίσημες δηλώσεις. Κατόπιν, ο πρόεδρος του Eurogroup θα επισκεφθεί το Μουσείο της Ακρόπολης, όπου το βράδυ ο πρωθυπουργός θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του.

Δεν έχει γίνει γνωστό αν σε κάποια από τις συναντήσεις, θα συμμετάσχει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας. Βέβαιο θεωρείται, όμως, ότι η ελληνική πλευρά θα ενημερώσει τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου για τα μέτρα που σκοπεύει να λάβει, στο πλαίσιο των δεσμεύσεών της, αλλά και τις προθέσεις της για τη συνέχεια, ιδιαίτερα στο θέμα της επιμήκυνσης του προγράμματος προσαρμογής.

Η επίσκεψη του προέδρου του Eurogroup συμπίπτει με την περίοδο κατά την οποία εξετάζονται από την κυβέρνηση οι λεπτομέρειες για το κλείσιμο του πακέτου μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ, το οποίο θα αποτελέσει διαπραγματευτικό χαρτί στις συναντήσεις του κ. Σαμαρά τόσο με τον κ. Γιούνκερ, όσο και με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, κατά τις οποίες θα γίνει τουλάχιστον βολιδοσκόπηση προθέσεων για το ζήτημα της επιμήκυνσης.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει τηρήσει επανειλημμένως σαφείς αποστάσεις από ακραίες τοποθετήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων σχετικά με τη χώρα μας. Μόλις δύο 24ωρα πριν από την άφιξη του στην Αθήνα χαρακτήρισε «άνευ νοήματος φλυαρία και πολεμοχαρή ρητορική» τα σενάρια αποβολής χωρών από την Ευρωζώνη. 

Ακόμη και μόνο από θεσμικής απόψεως, κρίνεται σημαντικό το να πείσει η ελληνική πλευρά τον πρόεδρο του Eurogroup για τις προθέσεις της, εν όψει και της ολοκλήρωσης της εκτίμησης της τρόικας το Σεπτέμβριο για τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις, και των κρίσιμων συνόδων του Eurogroup στα μέσα του ίδιου μήνα και της Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: