Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Σκάνδαλο μεγατόνων στον ΕΟΤ - Πώς εμπλέκεται ο πρώην γγ Ν.Καραχάλιος

Πέντε συλλήψεις για απάτη εις βάρος του ΕΟΤ... 

Η υπόθεση απόπειρας απάτης, σε βάρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, μέσω χρήσης πλαστού τιμολογίου παροχής υπηρεσιών εταιρείας, ύψους 147.600 ευρώ και έκδοσης επιταγής αντίστοιχου ποσού από τον Οργανισμό, εξιχνιάστηκε από την Αστυνομία.

Κατά το προηγούμενο διήμερο συνελήφθησαν, για την υπόθεση, πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων 39χρονος πρώην ειδικός σύμβουλος του ΕΟΤ, 44χρονος επιχειρηματίας, ένας άνδρας και μία γυναίκα 29 ετών, μέτοχοι...
εταιρείας, και ένας επίσης 44χρονος άνδρας, εξωτερικός συνεργάτης της εταιρείας.

Όπως αναφέρει το Έθνος, σε βάρος τους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για τα κακουργηματικής φύσεως αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, απόπειρας απάτης και πλαστογραφίας, ενώ επιπλέον σε βάρος του πρώην ειδικού συμβούλου του ΕΟΤ για το αδίκημα της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο πρώην ειδικός σύμβουλος του ΕΟΤ, σε συνεννόηση και συνεργασία με τους υπόλοιπους συλληφθέντες, εξέδωσε επιταγή ύψους 147.600 ευρώ από μπλοκ επιταγών του Οργανισμού, για εξόφληση, ως παραστατικού, πλαστού τιμολογίου παροχής υπηρεσιών αντίστοιχου ποσού, της εταιρείας των δύο 29χρονων.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, κλιμάκια αστυνομικών της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, αξιολόγησαν και αξιοποίησαν στοιχεία, τα οποία προέκυπταν για τη συγκεκριμένη υπόθεση, με αποτέλεσμα να ταυτοποιηθούν τα στοιχεία των συλληφθέντων προσώπων και να εξακριβωθεί η μέθοδος και ο τρόπος δράσης τους.

Οι πέντε συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος παρέπεμψε την υπόθεση στον αρμόδιο τακτικό ανακριτή, ενώ την Παρασκευή θα οδηγηθούν εκ νέου ενώπιόν του.


Κλειδί το μπλοκ επιταγών

Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται όταν ο ειδικός σύμβουλος, που εργαζόταν ως σύμβουλος του πρώην γενικού γραμματέα του ΕΟΤ Νίκου Καραχάλιου -που σημειωτέον παραιτήθηκε την περασμένη Πέμπτη και αναμένεται να δώσει εξηγήσεις- πήρε παρατύπως στο γραφείο του το μπλοκ επιταγών.


Την περασμένη Παρασκευή εμφανίστηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος μια γυναίκα για να εισπράξει μια επιταγή του ΕΟΤ ύψους 147.000 ευρώ, που είχε κοπεί από τον Οργανισμό και έφερε την υπογραφή του κ. Καραχάλιου, για ξενοδοχείο της Σύρου. Σύμφωνα με πληροφορίες η υπογραφή του κ. Καραχάλιου ελέγχεται ως πλαστή, ωστόσο θα ακολουθήσουν και γραφολογικές εξετάσεις.

Όταν η Τράπεζα ζήτησε επιβεβαίωση, ο ΕΟΤ απάντησε ότι η διαδικασία πρέπει να παγώσει. Το Εσωτερικών Υποθέσεων απευθύνθηκε στον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι δεν γνώριζε τίποτα και ότι δεν υπήρχε καμία οφειλή του ΕΟΤ προς το πρόσωπό του.



Κεφαλογιάννη: Θα πατάξουμε τη διαφθορά


Σύμφωνα με πηγές του Υπ. Τουρισμού, η απάτη αποφεύχθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. 


Η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, αφού ενημερώθηκε από τον νέο γενικό γραμματέα του ΕΟΤ, Πάνο Λειβαδά, ο οποίος αντικατέστησε τον παραιτηθέντα Νίκο Καραχάλιο, έδωσε εγκαίρως εντολή για άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης, χωρίς να αφήσει να παρέλθει το Σαββατοκύριακο, γεγονός που, όπως, σημειώνεται από κύκλους του υπουργείου, ήταν η κίνηση που «μπλόκαρε» τη δραστηριότητα των συλληφθέντων.

Οι ίδιες πηγές του υπουργείου τόνιζαν ότι όλα θα πρέπει άμεσα να διαλευκανθούν και να έρθουν στο φως.

«Το χτύπημα της διαφθοράς αποτελεί κύριο μέλημα της ηγεσίας του υπουργείου Τουρισμού και για τον λόγο αυτόν γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειας προς αυτή την κατεύθυνση» δήλωναν, σύμφωνα με το AΠΕ.


Κανείς υπάλληλος του ΕΟΤ στους συλληφθέντες

Κανένας δημόσιος υπάλληλος, που να υπηρετεί στον ΕΟΤ, δεν βρίσκεται ανάμεσα στα πέντε άτομα που έχουν συλληφθεί για την υπόθεση της «απάτης» σε βάρος του Οργανισμού, τονίζει ο νέος γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, Πάνος Λειβαδάς, ο οποίος σε σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΤ, σημειώνει ότι η πρώτη ενέργεια, που έγινε, ήταν ο Οργανισμός να απευθυνθεί άμεσα στη Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος, προκειμένου να ενεργοποιηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου.


Η εντολή της υπουργού, όπως αναφέρει, ήταν να κατατεθεί ταυτόχρονα μηνυτήρια αναφορά στην προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και να διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τη διερεύνηση του όλου θέματος και ειδικότερα για το πώς το μπλόκ των επιταγών από τις οικονομικές υπηρεσίες βρέθηκε στα χέρια του πρώην ειδικού συμβούλου, του πρώην γενικού γραμματέα του ΕΟΤ.

Όπως σημειώνει ο κ. Λειβαδάς, όταν έγινε αντιληπτή η ύπαρξη της επιταγής, υπάλληλος της Τράπεζας της Ελλάδος επικοινώνησε με τις οικονομικές υπηρεσίες του ΕΟΤ για να ενημερώσει για το συμβάν.

Από τον πρώτο έλεγχο που διεξήγαγαν, επί τόπου, οι οικονομικές υπηρεσίες, διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε σχετική οφειλή του ΕΟΤ προς το Νομικό Πρόσωπο, στο όνομα του οποίου είχε εκδοθεί η συγκεκριμένη επιταγή και γι αυτό ζήτησαν την κατακράτησή της.

Ταυτόχρονα, ο κ. Λειβαδάς ενημέρωσε την υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη. Όπως τονίζει ο γγ του Οργανισμού, η εντολή της ήταν: «Να πάνε όλα στον εισαγγελέα, τώρα».

 Επίκαιρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: