Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

Ο «άλλος» Πούτιν: Πώς εξηγείται ότι οι Ρώσοι τον αγαπούν τόσο πολύ [εικόνες]

O Πούτιν θα απαντήσει σήμερα επί ώρες σε ερωτήσεις πολιτών. 

Ένας τρόπος για να δείξει ότι δεν δίνει δεκάρα για τα όσα του καταμαρτυρούν στη Δύση.

Η δημοφιλία του κάνει τους άλλους ηγέτες να κιτρινίζουν.

Οι Ρώσοι τον λατρεύουν και αντίθετα με ό,τι λένε γι'αυτόν τα ΜΜΕ της Δύσης, ο νέος τσάρος της Ρωσίας, είναι ο αγαπημένος του λαού.

Την ώρα που ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών συναντάται σήμερα με τους ομολόγους του της Ουκρανίας, των ΗΠΑ και της ΕΕ για το θέμα της Ουκρανίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα απαντήσει στις ερωτήσεις των πολιτών επί πολλές ώρες, μια ετήσια αγαπημένη του συνήθεια.
Αυτή η άσκηση άμεσης δημοκρατίας δίνει τον Ρώσο πρόεδρο την ευκαιρία να προσεγγίσει πολλά και ποικίλα θέματα, καλλιεργώντας την εικόνα του ηγέτη που βρίσκεται κοντά στο λαό. Μια εικόνα που δεν δίνουν τα ξένα ΜΜΕ στα οποία ο Ρώσος ηγέτης παρουσιάζεται ωμός, αυταρχικός και βίαιος.
Αυτές οι κινήσεις δίνουν στον Πούτιν μια δημοφιλία χωρίς όρια, η οποία θα έκανε τον Ολάντ και τον Ομπάμα να κιτρινίσουν από το κακό τους...


Ο άνθρωπος που έσωσε τη ρωσική οικονομία

Αν και στη Δύση ο Πούτιν εμφανίζεται συχνά ως δικτάτορας, στο εσωτερικό της Ρωσίας θεωρείται ο ηγέτης που έσωσε τη χώρα από το οικονομικό χάος στο οποίο βρισκόταν τη δεκαετία του '90, μετά την κατάρρευση της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. «Σταθεροποίησε τη χώρα, είναι πέρα για πέρα αληθινό» δηλώνει η ιστορικός Γκαλία Ακερμαν, η οποία ζει στη Γαλλία.
Ο Πούτιν, κατόρθωσε επίσης να δώσει στην ρωσική οικονομία έναν νέο ρυθμό ανάπτυξης. «Το επίπεδο ζωής ανέβηκε αισθητά» σημειώνει η Ακερμαν και προσθέτει ότι αυτό «έδωσε την ευκαιρία στον Πούτιν να αυξήσει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, των ενστόλων και των δικαστικών».

Αυτό το γράφημα δείχνει πώς ανέβηκε κατακόρυφα το ΑΕΠ των Ρώσων από το 2004:

Τα έβαλε με τους ολιγάρχες


Ο Πούτιν θεωρείται επίσης από τους Ρώσους πολίτες ως ο ηγέτης που νοικοκύρεψε το εσωτερικό του Κρεμλίνου. «Ο Μπόρις Γιέλτσιν είχε δίπλα του ολιγάρχες οι οποίοι κατέκλεψαν τη χώρα χωρίς να πληρώνουν φόρους» δηλώνει στην εφημερίδα Le Figaro ο Ρώσος γιατρός Βλαντιμίρ Μπαρίχοφ, ο οποίος δηλώνει περήφανος που ο Πούτιν τα έβαλε με ορισμένους ολιγάρχες το 2000, όταν ανέβηκε στην εξουσία.


Ο «άλλος» Πούτιν: Πώς εξηγείται ότι οι Ρώσοι τον αγαπούν τόσο πολύ [εικόνες]

Η νοσταλγία του τσάρου που χτυπάει τη γροθιά στο τραπέζι

«Οι Ρώσοι λατρεύουν τον Πούτιν γιατί ξέρει να χειρίζεται την προπαγάνδα. Αυτή η πρακτική έφτασε στο αποκορύφωμά της επί Πούτιν, όπως δεν το είχε καταφέρει ούτε ο Στάλιν» αναφέρει η ιστορικός Ακερμαν.
Το δυνατό σημείο του Πούτιν είναι πράγματι η εικόνα του. Οι φωτογραφίες του προέδρου που δίνονται συχνά στη δημοσιότητα, με γυμνό στήθος πάνω σε άλογο ή στο κυνήγι με καραμπίνα -εικόνες τις οποίες χλευάζουν στη Δύση- στη Ρωσία βρίσκουν μεγάλη ανταπόκριση.


Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν κάνει ποτέ πίσω

Αυτή η συνεχής προπαγάνδα φέρνει αποτελέσματα: «Αγαπάω τον Πούτιν περισσότερο από την ίδια τη ζωή μου» φώναζαν οι διαδηλωτές στις εκλογές του 2012.
«Στην κουλτούρα των Ρώσων υπάρχει η εικόνα του σκληρού και αυταρχικού ηγέτη και ο Πούτιν έχει το ιδανικό προφίλ γι'αυτό» σχολιάζει η Εκατερίνα Αγαφόνοβα, ρωσίδα δημοσιογράφος στην ΗuffingtonPost.
«Με τις φωτογραφίες που δίνει στη δημοσιότητα, ο Πούτιν ενισχύει το προφίλ του ηγέτη-πολεμιστή, του ηγέτη-τσάρου. Οταν βλέπουμε τις ειδήσεις στην τηλεόραση έχουμε πάντα την εντύπωση ότι ο Πούτιν είναι ανώτερος, ότι ξέρει να παίρνει τις σωστές αποφάσεις και ότι είναι εδώ για να μας προστατεύει» λέει η δημοσιογράφος.


Ο Πούτιν προστάτης


 
Ο Ρώσος πρόεδρος παίζει καλά τον ρόλο του προστάτη της Ρωσίας από τους εσωτερικούς αλλά και τους εξωτερικούς κινδύνους. Η Μόσχα έχει πλέον ειδικό βάρος σε όλα τα μεγάλα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και οι πολίτες είναι πολύ ικανοποιημένοι γιατί η χώρα τους έγινε πάλι υπερδύναμη.
Αυτό το πέτυχε πρόσφατα ο Πούτιν με τη στάση που κράτησε στο θέμα της Συρίας που είχε χαρακτηριστικά ψυχρού πολέμου. Στηρίζοντας τον Μπασάρ Αλ Ασάντ, με κάθε κόστος, και λέγοντας «όχι» στην στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ, ο Πούτιν φάνηκε να κερδίζει το διπλωματικό παιχνίδι απέναντι στην Αμερική αλλά και τις άλλες δυνάμεις.
Στη συνέχεια, με το θέμα της Ουκρανίας, αψηφώντας τις απειλές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κερδίζοντας την Κριμαία, το προφίλ του Πούτιν ενισχύθηκε. Η Ρωσία παίρνει μέρος στις ειρηνευτικές συνομιλίες της Γενεύης αλλά η εντολή είναι ρητή: Θα προστατευθούν πάση δυνάμει οι ρωσόφωνοι πληθυσμοί της Ουκρανίας.
«Τα ρωσικά ΜΜΕ επιμένουν για την πυγμή του Πούτιν και προβάλλουν την απομόνωσή του από τους άλλους ηγέτες για να προωθήσουν την εικόνα του διπολισμού και του Ψυχρού Πολέμου» εκτιμά η Εκατερίνα Αγαφάνοβα.
Η πυγμή του Πούτιν φάνηκε και στον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα των ομοφυλοφίλων και ο νόμος που πέρασε για «την προπαγάνδα των γκέι» κατά τους Ο.Α. του Σότσι, στάση που έγινε αποδεκτή από το 88% του ρωσικού πληθυσμού.


iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: