Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Έκτακτο: Wall Street Journal: Η Ελλάδα βγαίνει αύριο στις αγορές!


«Η Ελλάδα σχεδιάζει την έκδοση ομολόγων "μακράς διάρκειας" την Τετάρτη, αναφέρουν πηγές»

Αυτή την έκτακτη είδηση δημοσίευσε πριν από λίγα λεπτά στην ιστοσελίδα της η έγκυρη αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal. 
Tην είδηση για την έκδοση του ελληνικού ομολόγου μετέδωσε, μάλιστα, με διαφορά λίγων λεπτών και το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Dow Jones Newswire.
Αν λάβουμε υπόψη το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας τότε η Ελλάδα είναι έτοιμη σε λίγες ώρες να βγει στις αγορές αναζητώντας δανειστές.
Το σημαντικό από την επιστροφή της χώρας στις αγορές δεν είναι το ποσό που θα εισρεύσει στα κρατικά ταμεία αλλά...

 η αποδοχή της Ελλάδας ως μιας χώρας που μπορεί να δανείζεται από τα «σκληρά» χρηματοοικονομικά συστήματα που δίνουν τα χρήματά τους με γνώμονα τους οικονομικούς δείκτες και τις προοπτικές μιας οικονομίας.
Η επιστροφή στην «κανονικότητα», έπειτα από τέσσερα χρόνια αποκλεισμού, χρονικό διάστημα στο οποίο η Ελλάδα αντιμετωπιζόταν ως χώρα-παρίας, κράτος χρεωκοπημένο δηλαδή όπως είναι το αντίστοιχο, δηλαδή, του διπλωματικού όρου «παρίας» στην οικονομία, συνδυάζεται με την επίσκεψη της γερμανίδας Καγκελαρίου Μέρκελ στην Αθήνα.

Κυβερνητικές πηγές με τις οποίες μίλησε το protothema.gr επιβεβαίωναν ότι εξετάζουν θετικά το σχέδιο να ανοίξει το βιβλίο προσφορών αύριο, Τετάρτη, και να κλείσει την Παρασκευή.

Σήμερα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους κατόρθωσε να εξασφαλίσει ποσό ύψους 1,3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 3,01%, εκδίδοντας έντοκα γραμμάτια εξάμηνης διάρκειας. Πρόκειται για το χαμηλότερο επιτόκιο με το οποίο έχει δανειστεί η Ελλάδα από το 2009. 

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης


Το ποσό που θα αναζητήσει η Ελλάδα θα είναι μικρό, με όρους χρονικής διάρκειας της έκδοσης, αφού τα ομόλογα που θα εκδοθούν αναμένεται να έχουν 5ετη διάρκεια. 

Αυτό αναφέρουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές στο protothema.gr, οι οποίες αρκέστηκαν να επιβεβαιώσουν ότι το οικονομικό επιτελείο εξετάζει θετικά το ενδεχόμενο να ανοίξει αύριο, Τετάρτη, το λεγόμενο βιβλίο προσφορών. Την Παρασκευή -εφ' όσον η Ελλάδα βγει στις αγορές αύριο Τετάρττη, το βιβλίο προσφορών αναμένεται να κλείσει. Την ίδια ώρα την Παρασκευή η κυρία Μέρκελ θα συναντάται με τον Αντώνη Σαμαρά στην Αθήνα. Αυτό που προσδοκά η ελληνική κυβέρνηση είναι μια δήλωση της Γερμανίδας Καγκελαρίου, η οποία θα εκληφθεί από τις αγορές ως σήμα του τύπου «invest in Greece».

Η ιδανική δήλωση, λένε στο protothema.gr, από το στόμα της κυρίας Μέρκελ θα ήταν μια τοποθέτηση σύμφωνα με την οποία η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης θα υπογράμμιζε ότι η Ελλάδα έχει κάνει ό,τι μπορούσε για να βγει από την κρίση και ότι τώρα είναι η ώρα της διεθνούς κοινότητας και των επενδυτών να «μιλήσουν».

Spiegel: «Με γερμανική εγγύηση» η έκδοση 


Στην επικείμενη έκδοση αναφέρεται και το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel κάνοντας λόγο για ένα «ρεαλιστικό θαύμα». «Θα συνιστούσε ένα μικρό θαύμα, εάν πετύχαινε η ελληνική επιστροφή, ωστόσο ακριβώς αυτό το θαύμα φαίνεται, στο μεταξύ, ρεαλιστικό» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα του περιοδικού.

Όταν, δε, ο συντάκτης αναρωτιέται «τυφλώθηκαν και πάλι οι αγορές με αυτόν τον παράλογο ενθουσιασμό τους;», ο ίδιος σπεύδει να απαντήσει: «Σε καμία περίπτωση. Μπορεί να είναι ορθολογικό οι ιδιώτες επενδυτές να ορμάνε στα ελληνικά ομόλογα. Σε αντίθεση με τα γερμανικά ομόλογα, τα ελληνικά έχουν πολύ καλά επιτόκια, ενώ παράλληλα απολαμβάνουν και ένα είδος γερμανικής κρατικής εγγύησης. Κι αυτό γιατί η καγκελάριος Μέρκελ υποσχέθηκε, μετά το κούρεμα του 2012, ότι οι ιδιώτες επενδυτές δεν πρόκειται να ξαναπληρώσουν για την Ελλάδα».



http://www.eirinika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: