Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Χάος με τη συντριβή του Boeing της Malaysia - Απίστευτα σενάρια και πόλεμος προπαγάνδας πάνω σε 295 νεκρούς

Ρώσος αυτονομιστής: Εγώ κατέρριψα το Boeing -Απίστευτα σενάρια και πόλεμος προπα

* Διπλωματικό θρίλερ μεταξύ Κιέβου - Μόσχας και Δύσης

* Αλληλοκατηγορίες για την κατάρριψη - Δεν αναλαμβάνει κανένας την ευθύνη

* Εκεχειρία πρότειναν οι αυτονομιστές

Όλο το χρονικό της συντριβής [εικόνες&βίντεο]

Ένα απίστευτο παιχνίδι εξουσίας μεταξύ Κιέβου και Μόσχας εξελίσσεται από το απόγευμα της Πέμπτης, όταν και βγήκε στη δημοσιότητα η είδηση της συντριβής -κατάρριψης ενός αεροσκάφους Boeing 777 της Malaysia Airlines το οποίο παρέσυρε στον θάνατο και τους 295 επιβαίνοντες (280 επιβάτες και 15 άτομα πλήρωμα).
Ήδη από...
 το πρώτο άκουσμα της είδησης το συμβάν βρίσκεται υπό ένα απόλυτο πέπλο μυστηρίου, καθώς, κανένας δεν γνωρίζει ποιος τελικά κατέρριψε το αεροσκάφος, αλλά ακόμη και το αν όντως αυτό έχει καταρριφθεί.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες όλοι οι επιβαίνοντας θεωρούνται νεκροί, ενώ, εξαιτίας της εμπόλεμης κατάστασης στην περιοχή, δεν είναι εύκολο να πραγματοποιηθούν έρευνες στο σημείο της συντριβής.
Ολιγοήμερη εκεχειρία προτείνουν οι αυτονομιστές
Μετά από ένα απόγευμα γεμάτο αλληλοκατηγορίες και υπερβολικές δηλώσεις οι φιλορώσοι αυτονομιστές στη ανατολική Ουκρανία πρότειναν να κηρυχθεί μια ολιγοήμερη εκεχειρία στην περιοχή για να επιτραπεί να ανασυρθούν τα συντρίμμια και οι σοροί των θυμάτων και να διεξαχθούν.
Οι αντάρτες οι οποίοι έχουν εξεγερθεί εναντίον της κεντρικής εξουσίας του Κιέβου βρίσκονται σε επαφή με εκπροσώπους των εθνικών αρχών και συζητούν το ενδεχόμενο να επιτρέψουν την πρόσβαση στην περιοχή τόσο των αρμόδιων ουκρανικών υπηρεσιών όσο και διεθνών, δήλωσε ο Αλεξάντερ Μπαραντέι, πρωθυπουργός της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Το Κίεβο δεν έχει απαντήσει, ακόμη, επισήμως, ωστόσο έχει εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά του αναφέροντας ότι οι αντάρτες δυσχεραίνουν τις έρευνες για το αεροσκάφος.
Διπλωματικό θρίλερ με τη Δύση
Μέσα σε αυτό το κλίμα και με τις ΗΠΑ να παρατηρούν διακριτικά τις εξελίξεις, δεν αποκλείεται να μπουν και άλλες χώρες στην διπλωματική μάχη για τη συντριβή -κατάρριψη του Boeing.
Ηδη οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάμεσα στα θύματα υπάρχουν αρκετοί Γάλλοι, Βρετανοί και Ολλανδοί τουρίστες με τις κυβερνήσεις των χωρών να εκφράζουν την οδύνη και αγανάκτησή τους
Ρώσος αυτονομιστής: Εγώ κατέρριψα το Boeing
Ο αυτοανακυρηχθείς υπουργός Αμυνας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ, Ιγκόρ Γκίρκιν, φέρεται να έχει αναλάβει την ευθύνη για την κατάρριψη του μοιραίου αεροσκάφους Boeing το οποίο παρέσυρε στον θάνατο 295 ανθρώπους.
Ο Γκιρκίν, γνωστός με το όνομα Στρέλκοφ, φέρεται να ανάρτησε στον λογαριασμό του σε τόπο κοινωνικής δικτύωσης «Το αεροπλάνο έπεσε κάπου κοντά στο Τόρεζ, στην περιοχή του Ντόνετσκ. Σας προειδοποιήσαμε, μην πετάτε στον ουρανό μας».
Το δημοσίευμα αυτό προέρχεται από την ουκρανική Kiyv post κάτι που δημιουργεί ερωτήματα για την εγκυρότητά του, ενώ, ρωσικό δημοσίευμα τονίζει ότι η ανάρτηση του αυτονομιστή πραγματοποιήθηκε στις 16.32 (τοπική ώρα) πριν δηλαδή ανακοινωθεί η συντριβή του αεροσκάφους.
Πόλεμος προπαγάνδας μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας
Ωστόσο, παράλληλα, με την τραγωδία στο Ντόνετσκ διεξάγεται και ένας στυγνός πόλεμος προπαγάνδας μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, οι οποίες βρίσκονται εδώ και μήνες σχεδόν σε εμπόλεμη κατάσταση.
Το γεγονός αυτό κάνει αρκετά δημοσιεύματα να μην μπορούν να εκτιμηθούν ως έγκυρα ή οτι παρέχουν ασφαλείς πληροφορίες.
Τις τελευταίες ώρες που εξελίσσεται η τραγωδία έχουν γραφτεί σε ρωσικά και ουκρανικά μέσα πολλά κείμενα με στοιχεία και ντοκουμέντα που αποδεικνύουν τη συμμετοχή της μίας ή της άλλης πλευράς στην κατάρριψη.
Σενάρια επιστημονικής φαντασίας και παιχνίδια εξουσίας με 295 νεκρούς
Την είδηση περί κατάρριψης του αεροσκάφους και όχι συντριβής ανακοίνωση πρώτη η ουκρανική κυβέρνηση κατηγορώντας ευθέως τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Η Μόσχα, από την πλευρά της δεν πήρε καμία επίσημη θέση για το συμβάν.
Λίγη ώρα αργότερα ουκρανικά μέσα έκαναν λόγω για επίθεση με πύραυλο ρωσόφιλων αυτονομιστών, ενώ, σε πιο ακραία μέσα αναπαράγεται η φήμης πως το Κίεβο διαθέτει στοιχεία ότι η ρωσική κυβέρνηση διέταξε την κατάρριψη του Boeing. Μάλιστα, υπήρξαν και αναφορές στο Διαδίκτυο ότι φιλορώσοι κάνουν πλιάτσικο στα συντρίμμια του αεροσκάφους και τις σορούς των νεκρών. Τελευταίο «χτύπημα» ήταν η αποκάλυψη ότι ο Στρέλκοφ έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.
Στον αντίποδα ρωσικά ή ρωσόφιλα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι αυτονομιστές δεν έχουν καμία σχέση με την κατάρριψη του αεροσκάφους, ενώ, άλλα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ρωσόφωνοι έχουν ήδη εντοπίσει το μαύρο κουτί του Boeing.
Αλλα δημοσιεύματα επικαλούνταν αυτονομιστές οι οποίοι ανέφεραν ότι ουκρανικό μαχητικό κατέρριψε το Boeing και στη συνέχεια καταρρίφθηκε από τους αντάρτες. Τελευταίο παρανοϊκό σενάριο είναι ανάρτηση του Russia Today που αναφέρει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις μπέρδεψαν το Boeing με το αεροσκάφος που χρησιμοποιεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν και το κατέρριψαν στοχεύοντας στον Ρώσο πρόεδρο.
Το χρονικό της συντριβής
Λίγο μετά τις 5 το απόγευμα της Πέμπτης ανακοινώθηκε πως ένα επιβατικό αεροσκάφος τύπου Boeing της Malaysia Airlines συνετρίβη στην Ουκρανία, στην περιοχή του Ντόνετσκ, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία.
Στην πτήση MH17 η οποία πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Αμστερνταμ -Κουάλα Λουμπούρ επέβαιναν 280 επιβάτες με άλλα 15 άτομα προσωπικό. Το αεροσκάφος απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Σκίπχολ της ολλανδικής πρωτεύουσας και περίπου πέντε λεπτά προτού εισέλθει στον ρωσικό εναέριο χώρο χάθηκε από τα ραντάρ.
Η εταιρεία Malaysian Airlines, η οποία ακόμη προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ της πτήσης MH370, η οποία χάθηκε πριν από τέσσερις μήνες στον Ινδικό ωκεανό και ακόμη αγνοείται, αρχικά διέψευσε την είδηση, αλλά σύντομα με επίσημη ανακοίνωσή της επιβεβαίωσε πως είχε χάσει επαφή με το αεροσκάφος.
Λίγη ώρα αργότερα μεταδόθηκε ότι η πτήση MH17 είχε καταρριφθεί από πύραυλο, ενώ η ουκρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως όλοι οι επιβαίνοντας θεωρούνται νεκροί.
Στη συνέχεια άρχισαν να φθάνουν οι πρώτες φρικτές εικόνες από το σημείο της τραγωδίας και το «κουβάρι» της σφοδρής σύγκρουσης που μαίνεται μεταξύ Κιέβου και Μόσχας άρχισε να ξετυλίγεται ξανά.



iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: