Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

«Βάλαμε τα κλάματα όταν είδαμε τα κεφάλια από τις Καρυάτιδες» λέει η κ. Περιστέρη

Για έναν τάφο που δεν μοιάζει με τους παραδοσιακούς μακεδονικούς αλλά είναι άλλου τύπου μακεδονικού, τον οποίο μάλιστα τον χαρακτηρίζει λαμπρό, κάνει λόγο η επικεφαλής της ανασκαφής στο λόφο Καστά, Κατερίνα Περιστέρη.

«Βάλαμε τα κλάματα όταν είδαμε τα κεφάλια από τις Καρυάτιδες» 
λέει η επικεφαλής αρχαιολόγος. 
  «Δεν είναι ρωμαϊκός ο τάφος αλλά λαμπρός μακεδονικός ξεχωριστός μοναδικός. Αυτός ο τάφος μας εκπλήσσει διαρκώς και ακόμη έχουμε να πούμε πολλά. Έχει πολλή δουλειά ακόμη»...
 ανέφερε η αρχαιολόγος, επισημαίνοντας πως πρόκειται για πολλά ευρήματα, τα οποία χρειάζονται πολύ μελέτη.
    «Αυτό το μνημείο είναι ακράδαντα του τελευταίου τετάρτου του 4ο πΧ αιώνα και υπάρχουν αποδείξεις. Γι αυτό είναι μάταιο να βγαίνουν συνάδελφοι και να λένε για ρωμαϊκά χρόνια ή για οτιδήποτε άλλο» είπε επιχειρώντας να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με τη χρονολόγηση του τάφου στην αρχαία Αμφίπολη.
    Η ίδια μιλώντας στους δημοσιογράφους εξέφρασε τη συγκίνησή της για τη στιγμή που αντίκρισαν τα κεφάλια των Καρυάτιδων, αποκαλύπτοντας όλοι οι αρχαιολόγοι έβαλαν τα κλάματα.
«Ηταν πολύ συγκινητικές οι στιγμές που ζήσαμε και που ζούμε καθημερινά ακόμη και τώρα. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πως σταθήκαμε μπροστά σε αυτά τα ευρήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
    Παράλληλα, η αρχαιολόγος τόνισε πως «η έρευνα των αρχαιολόγων δεν πρέπει να μένει στα συρτάρια, πρέπει να δημοσιεύεται»
     Την ίδια στιγμή, η κ. Περιστέρη υποστήριξε πως «αυτή η ανασκαφή γίνεται όχι μόνο για το καλό της αρχαιολογίας, αλλά και για το καλό αυτού του τόπου σε μία κρίσιμη χρονική περίοδο και την παρακολουθεί όλος ο κόσμος».
    Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα έγινε αυτοψία, με τους τεχνικούς να κρίνουν πως πρέπει να μελετηθεί νέο μοντέλο υποστύλωσης με ειδικά όργανα.

  

Πηγή: newsbomb.gr

amfipolinews

Δεν υπάρχουν σχόλια: