Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Ντράγκι: "Λεφτά στην Ελλάδα μόνο αν είναι σε πρόγραμμα" - Τι κατάλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ και πανηγυρίζει;

Ντράγκι: Λεφτά στην Ελλάδα μόνο αν είναι σε πρόγραμμαΤις πολυαναμενόμενες αποφάσεις της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας ανακοίνωσε λίγο μετά τις 3.30 το μεσημέρι της Πέμπτης ο Μάριο Ντράγκι, περιγράφοντας αναλυτικά πως θα λειτουργήσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Η ΕΚΤ θα διαθέσει το ιλιγγιώδες ποσό του 1,1 τρισ. για να αγοράσει ομόλογα και να ελαφρύνει το κρατικό χρέος των χωρών της Ευρωζώνης, οι οποίες θα μπουν στο πρόγραμμα από τον Μάρτιο του 2015.
Ωστόσο, η Ελλάδα αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση και ο κεντρικός ευρωπαίος τραπεζίτης ανέλυσε ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληρούνται ώστε να μπει και η χώρα μας στην ποσοτική χαλάρωση...
Από τον Ιούλιο και αν...
Σύμφωνα με τις εξαγγελίες Ντράγκι, η ΕΚΤ θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα τον Ιούλιο και αφότου η Ελλάδα αποπληρώσει τα ομόλογα που λήγουν τότε και βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της τράπεζας.
Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι και για την Ελλάδα θα ισχύουν οι γενικοί κανόνες που ισχύουν για όλες τις χώρες της ευρωζώνες, δηλαδή η ΕΚΤ θα μπορέσει να αγοράσει έως το 33% των κρατικών ομολόγων που διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά, ενώ δεν θα μπορεί να αγοράζει πάνω από το 25% για κάθε μία συγκεκριμένη έκδοση (π.χ. 5ετή ομόλογα).
Ο κ. Ντράγκι διευκρίνισε ότι για την περίπτωση της Ελλάδος η συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης προϋποθέτει ότι είναι σε ισχύ η εξαίρεση που είχε θεσπίσει η ΕΚΤ για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρο για όσο διάστημα η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα.
Διευκρινίζεται ότι το χρονικό όριο του Ιουλίου τίθεται διότι η ΕΚΤ διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο της ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, επομένως αν αγόραζε από το Μάρτιο θα ξεπερνούσε το όριο του 33% που έθεσε σήμερα η ίδια.
Σημειωτέον ότι οι εξαγγελίες Ντράγκι σημαίνουν πως η χώρα πρέπει πρώτον να βρίσκεται σε πρόγραμμα τον Ιούλιο και δεύτερον η αξιολόγηση για την προσήλωσή της σε αυτό να είναι θετική.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πανηγυρίζει: Διαψεύδεται ο Σαμαράς
Η Κουμουνδούρου, πάντως, από την πλευρά της υποδέχθηκε με ενθουσιασμό τις ανακοινώσεις Ντράγκι σημειώνοντας ότι διαψεύδονται όσοι έσπειραν πανικό και φόβο, ενώ, κατηγόρησε και προσωπικά τον Αντώνη Σαμαρά.
«Ο κ. Ντράγκι με την σημερινή ανακοίνωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων απάντησε στις ακραίες περιοριστικές πολιτικές τασσόμενος υπέρ της ποσοτικής χαλάρωσης διαφοροποιούμενος από τις ακραίες νεοφιλελεύθερες φωνές στις οποίες δυστυχώς συγκαταλέγεται και ο κ. Σαμαράς. Όλοι γνωρίζουν πως κινήθηκε ο απερχόμενος πρωθυπουργός. Αντί να ταχθεί υπέρ της «ποσοτικής χαλάρωσης» στάθηκε απέναντι συμπαραταγμένος με την κ. Μερκελ. Είναι χαρακτηριστικό πως τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο κ. Σαμαράς κορύφωσε την κινδυνολογική προπαγάνδα προσδοκώντας ότι έτσι θα μετριάσει το μέγεθος της επερχόμενης εκλογικής του συντριβής. Ο ελληνικός λαός με ωριμότητα και ψυχραιμία θα προχωρήσει μπροστά. Η ελπίδα έρχεται, η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. η Ευρώπη προχωρά» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.
Σαμαράς: Δεν έχετε καταλάβει τίποτα – Μας οδηγείτε εκτός προγράμματος
Στον αντίποδα ο πρωθυπουργός, αφού επισήμανε την ιστορική σημασία της απόφασης της ΕΚΤ εκτόξευσε καρφιά κατά του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι οι θέσεις του βγάζουν τη χώρα εκτός προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και θέτουν σε κίνδυνο τη χώρα.
«Δεν έχετε καταλάβει τι συνέβη» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του.
Αναλυτικά:
«Η ιστορική απόφαση της Ευρώπης που ανακοίνωσε ο Μάριο Ντράγκι και που προσφέρει ρευστότητα πάνω από 1 τρισ. Ευρώ θα δώσει ανάσες σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Η κυβέρνησή μου αλλά και εγώ προσωπικά εργαστήκαμε εδώ και καιρό. 
Θα πάρουμε όμως μερίδιο από αυτό το γιγαντιαίο πακέτο ή θα χάσουμε την ευκαιρία; Η σημερινή απόφαση της ΕΚΤ το λέει ξεκάθαρα. Χωρίς κλείσιμο της αξιολόγησης θα είμαστε αποκλεισμένοι και θα συνεχίσουμε να είμαστε σε αναστολή όσο δεν κλείνει η αξιολόγηση.
Ενώ η δική μας πολιτική εγγυάται την πλήρη συμμετοχή της Ελλάδας, κεντρική θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μας κρατάει με βεβαιότητα έξω από αυτή την κοσμογονία. Δεν δέχεται το πρόγραμμα και δεν προχωράει στην αξιολόγηση και από τη σημερινή του ανακοίνωση φαίνεται πως ούτε κατάλαβαν τι συνέβη πραγματικά. Είναι ώρα εθνικής ευθύνης. Θα ήταν ολέθριο να πάνε χαμένες τόσες θυσίες.
Η τελική επιλογή ανήκει βέβαια στον ελληνικό λαό».
Πηγή: iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: